sobota 2. srpna 2008

O slevě pro studenty na Slovensku

Tak byl můj bratr s přítelkyní na dovolené na Slovensku v podhuří Vysokých Tater. A samozřejmě chtěli hodně cestovat a poznávat krásy těchto "velehor". :-)

Pro přibližování si jako správní studenti vybrali kromě pěší turistiky místní vlak - Tatranské elektrické železnice. V jejich stanici se dal lístek koupit pouze přes automat a nebo přímo ve vlaku (taky přes automat). Našli si tedy studentský lístek (o 10 Sk levnější než plné jízdné), zaplatili a nastoupili do vlaku.

A přišla kontrola - nepříjemná paní jim velmi nepříjemně sdělila, že nejsou studenti žádné slovenské školy a tak nárok na slevu nemají a zaplatí pokutu každý 200Sk! Marně se snažili vysvětlit, že o tom nevěděli, když i jinde na slovensku jim ISIC uznaly a že na tom automatu v té zastávce to opravdu napsané nebylo. Zlá paní jim udělal přednášku a pak jim "milostivě" řekla, že teda pokutu zaplatí jenom jeden... A tak museli zaplatit...

Když mi to brácha říkal, nevěřil jsem tomu... Ale je to tak - holt Slovensko je asi chudá země a může dávat slevy jen vlastním studentům. Možná by stálo za to, napsat do brožurky, která se dává k ISIC - "platí na všech železnicích mimo SK"!

Žádné komentáře: